Vigyázz: tényleg májkárosító a meghűlésre bevett paracetamol!

Ön is bevesz Neo-Citrant Panadollal? Ne tegye! A náthás időszakban használt szerek nagy része paracetamolt tartalmaz, ami az előírt mennyiségen felül májkárosító hatású is lehet. Mire kell vigyázni?

A meghűléses, náthás időszakban sokan fordulnak vény nélkül kapható porokhoz, cukorkákhoz, fájdalomcsillapítókhoz.

Nem véletlenül: a paracetamol ugyanis az egyik leggyakrabban alkalmazott vény nélkül kapható fájdalom- és lázcsillapító hatóanyag, (nem gyógyszer, hanem hatóanyag!). Nem árt azonban az óvatosság!

A paracetamol sokat emlegetett májkárosító (mellék)hatása nem “urban legend” vagy a betegtájékoztatókban csupán biztonságossági megfontolásokból felsorolt potenciális kockázatok egyike.

A paracetamol nem előírásszerű alkalmazása, túladagolása tényleges kockázatot jelent: az akut gyógyszer-túladagolással összefüggő májtranszplantáció hátterében még ma is csaknem kizárólag a paracetamol (túladagolása) áll.

A paracetamol hatásos fájdalom- és lázcsillapító: ennyi az adagja

A paracetamol (acetaminofén) igazoltan hatásos láz- és fájdalomcsillapító, ami az előírásszerű adagolás betartása esetén csak kevés mellékhatással rendelkezik. Fejfájás, fogfájás, menstruációval járó fájdalom, náthához vagy influenzához köthető fej- és toroktáji fájdalom esetén egyaránt alkalmazható a hatóanyag. A paracetamol számos márkanév alatt, különféle gyógyszerformákban érhető el Magyarországon: tabletták, kapszulák oldatkészítésre szolgáló porok, kúpok is találhatók köztük.

Napi 4 szem gyógyszer a tolerálható adag

A felnőtteknek szánt készítmények 1-1 adagja általában 500-1000 mg paracetamolt tartalmaz. A biztonságossági szempontokat szem előtt tartva felnőtteknél a napi maximálisan bevehető dózis 4000 mg,- készítménytől függően ez napi 4-8 adag gyógyszer bevételét jelenti, ennek a mennyiségnek a túllépése szigorúan tilos!

Mintegy 600 vegyület és gyógyszer esetén májkárosító hatással kell számolni. Ezek közé tartozik a paracetamol is. Esetenként a károsodás májtranszplantációt tehet szükségessé vagy halálos kimenetelű lehet.

Májkárosodás elsősorban a paracetamol túladagolása esetén alakulhat ki. Ismertek továbbá olyan tényezők, amik a paracetamol toxicitását fokozhatják. Itt említhető az alkoholizmus, a fennálló májbetegségek, a cukorbetegség, genetikai hibák, bizonyos egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek vagy idősebb életkor.

Ezen tényezők fennállása esetén már kisebb paracetamol adagok bevétele is súlyos májkárosodással járhat.

A májkárosodás kivédésének van ellenszere. A paracetamol okozta májkárosodás acetil-cisztein azonnali adagolásával megelőzhető lehet; mindez azonban csak kórházi, klinikai ellátás és szoros monitorozás mellett lehetséges.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.