Újra pestis szabadulhat rá Európára: a Max Planck Intézet tanulmánya hátborzongató dolgot vázol fel

A kutatók és vírusokkal foglalkozó szakemberek egy ideje próbálják megfejteni, hogy a múltban Európa nagy részét kiirtó pestis járvány fő kórokozója pontosan honnan is származhatott.

Ezzel kapcsolatban ugyanis rengeteg homályos kérdés merült fel az elmúlt évtizedekben.

Úgy tűnik, hogy egy kutatócsoport pontot tett az ügy végére, ám a válaszok meglehetősen nyugtalanítóak.

A Max Planck Intézet kutatói most visszavezették a Yersinia pestis nevű enterobaktérium származását egészen Oroszországig, és még a várost is meg tudták mondani, hogy honnan indulhatott ki újra a fekete halál.

A kutatók 34 beteg földi maradványaiból vonták ki a baktériumot, akik 10 különböző országban hunytak el a pestisjárvány második időszakában.

Sikerült megállapítaniuk, hogy a baktérium az idő múlásával több, egymástól elkülönülő kládba fejlődött, de arra is rájöttek, hogy mindegyik visszavezethető egyetlen helyre:

Az oroszországi Laishevo városába.

Nagy baj, hogy a Szibéria régió egyre inkább megolvad, az állandóan fagyott, gyakran egykori pestisben elhunyt emberek tetemeit is tartalmazó föld szép lassan a felmelegedés hatására “kiengedhet” még ép vírusokat, vírustörzseket.

Sokak szerint ez elméletben akár azt is eredményezheti, hogy idővel a pestis kórokozója újra felületi a fejét, és terjedni kezdhet Európában.

Persze erre kicsi az esély, de mégis megvan a reális lehetősége.

Ebben az esetben pedig újra kiirthatná akár fél Európát is.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.