Trianon felülvizsgálata: 2020 után lehetséges lenne visszacsatolni a területeket?

Mindent Trianon jogi viszonylatairól! Érdekes és elgondolkodtató írás következik!

Gyakran hangzik el az a rendkívül érdekes információ és felvetés a nagy nemzeti tragédiánk kapcsán, hogy Trianon 2020-tól érvénytelen.

Ezek a hangok azt mondják, hogy mivel Trianon 100 éves, egyszerűen érvényét veszti, mert egyes információk szerint ennyi ideig lehet jogérvényben.

De mi az igazság?

Miért gondolja ma azt mindenki, hogy bár lehetséges lenne megtámadni a Trianoni békediktátumot, valójában, nem lenne sok értelme?

Egyfelől sokkolónak hangozhat, de jogilag lenne rá némi esély, tehát nem lenne lehetetlen elérni a diktátum jogérvényességének semmibevételét.

Még azt is ki lehetne egyes jogszakértők szerint kényszeríteni, hogy ezeken a területeken népszavazás induljon azért, hogy visszacsatolhatók legyenek az országunkhoz.

Az ENSZ-t lehetne és kellene rábírni arra, hogy ezt vizsgálja felül.

A magyarok tehát akár újra egyesülhetnének is a jövőben…

DE:

Ennek beláthatatlan következményei lenének.

Hiszitek vagy sem, de kulturális különbségek is fennállnának ennyi idő elteltével. Bár a magyarok és az erdélyi magyarok legendásan jól kijönnek egymással, egészen más lenen a helyzet, ha minden elcsatolt terület újra “egy légtérbe” kerülne a mostani magyarsággal.

Más mentalitás, más kultúra, hiába egy a történelmi “alap”.

Az ország nehéz helyzetbe kerülne valamelyik terület visszacsatolásával. Részben a többi, esetleg még vissza nem csatolt terület országai sokkal ellenségesebbek lennének, pl. ha visszakapnánk akár csak egy felvidéki vármegyét, lehet, hogy román katonai mozgósítások lennének.

A következő választásokon pedig újra visszaszavazna mindenki mindent, legalábbis ez a legvalószínűbb forgatókönyv.

Ráadásul a magas egyéb nemzetiségek miatt román, szerb és egyéb pártok jelennének meg, vagyis rengeteg apró politikai erő jelenne meg a magyar közéletben, ez pedig tovább bonyolítaná a helyzetet.

VISZONT:

Ezek nem feltétlenül leküzdhetetlen akadályok.

Csupán olyan vitatott nehézségek, melyekkel a népünknek szembe kellene néznie Trianon veszte esetén.

Ezek igazi, a népünket próbára tévő történelmi lehetőségek lennének, melyek megmutatnák, hogy képesek vagyunk-e ennyi idő után újra egyetlen néppé összeforrni!

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.