Soha nem látott járvány érkezik: az orvosok szerint azonnal fel kell készülni a betegség első hullámára!

Minden eddiginél agresszívebb lesz, rengeteg beteg fog megjelenni január első heteiben! – figyelmeztetnek a magyar orvosok.

Suzinte bizonyos, hogy ki fog törni a nagy járvány, amitől retetgett mindneki.

Pedig azelőtt még lehetett reménykedni, hogy elkerüljük…

Január első hetében már 11 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. Járvány akkor lesz, ha ez a szám a 15 ezret is meghaladja.

Szakértők szerint ez január végére, február elejére várható. – Már az első héten 11 ezren keresték fel orvosukat, s összesen 25 influenzapozitív beteget igazoltak – magyarázta dr. Molnár Zsuzsanna, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi szakértője.

A következő időszakban hétről hétre emelkedik majd a megbetegedések száma, s egyre több vírus lesz kimutatható.

Az adatok szerint a veszélyes kór idén Norvégia, Svédország és Portugália irányából érkezik hazánkba, s amit már szintén lehet tudni, hogy A típusú vírus fertőz.

– Ez a vírus „régi ismerősünk”, az évekkel ezelőtti legveszedelmesebb járványt is ez a vírus okozta hazánkban – mondta dr. Bense Tamás háziorvos. –

Az idei agresszivitása sajnos még nem kiszámítható, az viszont tény, hogy az elmúlt években ennél jóval kisebb járványokat tapasztaltunk, ezért az oltási fegyelem is lazult.

A vírus okozta influenza 5-7 napig tartó magas lázzal, fejfájással, rossz közérzettel, izom- és végtagfájdalmakkal, elesettséggel jár. Akkor azonban, ha szövődmények jelentkeznek – ez lehet tüdőgyulladás, véres tüdőgyulladás, arcüreggyulladás, fülgyulladás –, akár 2-3 hétig is tarthat a gyógyulás, felépülés

– fűzte hozzá a doktor.

A szakértők szerint a felkészülésnek, megelőzésnek egy módja van: a védőoltás. Ennek elsődleges célja, hogy a súlyos vagy akár halálos megbetegedéseket megelőzzük, s tévhit, hogy éppen az oltástól leszünk betegek.

Most van az utolsó utáni pillanatok egyike – szoktam mondani január elején. November, december az oltások ideje, de akinek most jut eszébe, még ilyenkor is beadathatja – fűzte hozzá dr. Molnár Zsuzsanna. – Hazánkban több mint 1 millió adag áll rendelkezésre, amely egy része még most is elérhető.

Fontos tudni, hogy az oltóanyag inaktivált, tehát nem tartalmaz élő vírust, így attól – a tévhit ellenére – megbetegedni nem lehet. A veszedelmes betegség tavaly pont ilyenkor tetőzött: 2018-ban január 15–21. között 16 850 ember fordult orvoshoz.

A megbetegedés most is a gyermekekre és az idősekre a legveszélyesebb. Ugyan még nincs járvány, három kórházban már most is látogatási tilalmat vezettek be: a Bethesda gyermekkórházban, a SOTE belgyógyászati klinikáján és a törökbálinti tüdőgyógyintézetben már nem lehet látogatni az ott gyógyuló hozzátartozókat.

Forrás: Blikk

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.