Nagymamáink csodaszere a tanyasi húsleves: tényleg gyógyítja a megfázást!

A tudomány már igazolta a népi bölcsességet. Valóban enyhíti a panaszokat, és sok másban is segíti szervezetünket!

A húslevesről régóta sokan azt tartják, hogy komoly gyógyító hatás van a megfázásra és számos más betegségre.

Ezt már szüleink, nagysuüleink, de még dédszüleink is tudták, sőt, rendszeresen alkalmazták is.

Amikor meghűlt valaki, vagy valami nyavalya támadta mega szervezetét, egy jó forró húsleves gyakorlatilag néhány nap alatt “kivitte” belőle a betegséget.

Mára a tudomány is igazolta a népi bölcsességet: kísérletekkel támasztották alá, hogy jelentős jótékony hatása van a szervezetre.

A meghűlés kezelésére generációk óta az egyik legismertebb – és legnépszerűbb – népi gyógymód a húsleves. Napjainkban is sokszor kínálják a lábadozókat egy tányér gőzölgő levessel, ami valóban sokaknál hozhat gyors javulást.

Az Egyesült Államok kutatói tudományos tényekkel is megpróbálták alátámasztani a húsleves világszerte ismert gyógyhatását – és sikerült nekik.

Tanulmányuk szerint a csirkéből főzött húsleves gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet enyhíteni a felső-légúti fertőzések tüneteit. Egy másik kutatás emellett azt is alátámasztotta, hogy a forró leves a benne lévő fűszerekkel segít a megfázás miatti vérbőség enyhítésében.

A csirkehúsból főzött leves gyógyító hatását már közel egy évezreddel ezelőtti iratok is megemlítik: a 12. században élt egyiptomi származású orvos és filozófus, Maimonidész is javasolta fogyasztását a megfázásos tünetekre.

Azóta az ízletes étel receptjét generációk adták tovább, nagyanyáink jellegzetes ízei pedig rengeteg embernek segített átlendülni a nehéz napokon.

A legújabb tanulmány azonban nem az embert, hanem annak fehérvérsejtjeit vizsgálta a leves fogyasztását követően. Dr. Stephen Rennard a három legnépszerűbb húsleves receptet vette górcső alá, amelyekben a csirkehúson kívül szerepel például a hagymát, édesburgonya, fehérrépa, sárgarépa, zeller, petrezselyem, só és bors.

Arra volt kíváncsi, hogy ezek az összetevők milyen módon befolyásolják a neutrofilek mozgását. Ezek a leggyakrabban előforduló fehérvérsejtek a szervezetünkben, és feladatuk, hogy megvédjenek minket a fertőzésekkel szemben.

Az eredmények azt igazolták, hogy a leves jótékony hatással van a szervezetünkre, segíti a neutrofilek munkáját, ezáltal csökkentheti a szervezetben jelentkező gyulladásos folyamatokat.

A levesben lévő, magas tápanyagtartalmú összetevők segítenek feltölteni a szervezet lemerült készleteit, a zöldségek például sok vitamint és antioxidánsokat is tartalmaznak.

Nem ez az egyetlen kísérlet, ami igazolta a húsleves gyógyító hatását. Egy másik, közel negyven évvel ezelőtti kutatás arra jutott, hogy a csirkeleves aromája, hőmérséklete és fűszerei segítik a légutak megnyitását és a gyulladás miatti vérbőség enyhítését.

Mivel a megfázással járó panaszok – az orrfolyás vagy a fokozott izzadás – dehidratálják a szervezetet, a fokozott folyadékfogyasztás is nagyon fontos ilyen esetben. Ezen nem csak a húsleves, de gyakorlatilag bármilyen leves segíthet.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.