Megkötözve ásták el a hajdúböszörményi boszorkányt: újabb részletek derültek ki!

Úgy tűnik – a hírhedt salemi boszorkányperek áldozataihoz hasonlóan – az Árpád-kori boszorkával sem bántak kesztyűs kézzel kortársai: hasra fektetve, összekötözött lábakkal temették el, hogy biztosan ne térhessen vissza a túlvilágról.

Már a Római Birodalomban is zajlottak boszorkányüldözések, az igazán nagy perekre azonban a 14–18. század között került sor.

Magyarország legszomorúbb boszorkánypere 1728-ban volt Szegeden, ahol egyszerre 12 embert égettek el máglyán.

Bár a hajdúböszörményi boszorkányról egyelőre nem derült ki, milyen módon távozott el az élők sorából, kortársai biztosan tartottak tőle, hiszen a csontvázát hasra fektetve, összekötözött lábakkal találták meg a kutatók.

Dr. Bálint Marianna régész szerint a falubeliek azért így temették el, mert féltek attól, hogy visszajön kísérteni.

A korra jellemző babona volt ez, korábban ugyanis több Árpád-kori temetőben is megfigyeltünk olyan jelenségeket, hogy rendellenes módon temettek el embereket – kezdte a régész, aki szerint, ha valaki például testi rendellenességei miatt kitűnt a közösségből, azt nagy eséllyel már boszorkánysággal vádolták meg.

– Egy nagyon alacsony, kis növésű fiatal felnőttről lehet szó – mondta dr. Bálint Marianna, aki szerint egy csontváz sajnos nem ad teljes információt arról, milyen nemzetiségűek nyugszanak még a temetőben, de felbukkanása mindenképpen nagy áttörésnek számít az Árpád-kor kutatásában.

A vizsgálat közelebb vihet minket ahhoz, hogy vallási alapon el tudjuk különíteni a különböző népcsoportok szokásait.

Ebben a temetők, temetkezések vizsgálata segíthet, hiszen a legtovább fennélő temetkezési szokások, rituálék a legbiztosabb forrásai az eltérő hagyományoknak – mondta a régész.

Böszörmény falut a nyíri izmaeliták központjának tartják.

A régészek arra keresik a választ, hogy vajon régészeti módszerekkel kimutatható-e az Árpád-kori leletanyag között egy eltérő etnikumú népcsoport jelenléte.

Forrás: Blikk

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.