Megjelent az Aldiban és a Lidlben is a műhús, melyet hús nélkül hoznak létre!

​Valaki kóstolta már?

Gyorséttermekben már méregdrágán és mérsékelt áron is elérhető a műhús, az a termék, ami csak néhány éve robbant be a köztudatba, Magyarországon pedig idén kezdett elterjedni.

A műhús egyre nagyobb üzletet jelent: a fogyasztók úgy érezhetik, hogy környezet- és állatbarát módon táplálkoznak, közben még a hús ízéről sem kell lemondaniuk.

Legalábbis ez a hivatalos indoklás a műhúsbiznisz mögött: a marhatartás ökológiai lábnyoma nélkül ígérnek tisztább, zöldebb és drágább alternatívát, méghozzá úgy, hogy a klímapara közepette a fogyasztónak nem kell lemondania a hús ízéről.

Sokáig csak híreket olvashattunk a borsó- szója- vagy babalapú műhúsokról, az elmúlt években viszont komoly robbanás zajlott a piacon, a gyorséttermek pedig egymás után csaptak le a műhúspogácsákra.

A korábbiakban teszteltük már a Beyond Meat és a Burger King burgerét is: az előbbi nem volt túl meggyőző, az utóbbi viszont a Moszkva tér vagy Tiszakécske enyhén sörszagú estéit idézte, ami egyúttal azt jelenti, hogy itt már majdnem hússzerű élményről volt szó, legalábbis annyira hússzerűről, mint amilyet az ember egy klasszikus fémpultos-másnapos gyorsétteremben kaphat

A szerkesztőség egyöntetű véleménye szerint a mostani műhús már majdnem olyan, mint az igazi.

Úgy tűnik, hogy a műhúspiacon a fejlődés töretlen, igény pedig van ezekre a termékekre, nemrégiben a német Aldi és az ugyancsak német Lidl ugyanis Magyarországon is piacra dobta a maga növényi alapú húspótlékait.

Ezeket a gyorséttermi verziókkal ellentétben ugyan magunknak kell elkészítenünk, de ez nem bonyolultabb, mint kisütni egy sima húspogácsát, az eredmény pedig ízre legalábbis minden eddiginél hússzerűbbnek bizonyult.

Annak ellenére, hogy a tesztre a klasszikus édes hamburgerzsemlével, elmaszatolt ketchup-mustár alappal, kötelező lilahagymával és csemegeuborkával készültünk, most álmainkban sem integetett vissza sem Tiszakécske, sem a Moszkva téri fémpultos gasztrosüllyesztő.

Megbízható, bár nem túl jó hamburgereket kaptunk, egyedül a szag volt árulkodó: a konyhában zöldségfasírtot idézett, kicsit távolabb karácsonyi süteményeket, de húsra véletlenül sem hasonlított.

Az Aldi pogácsája szójafehérje alapú, vizet, szójafehérje-koncentrátumot, kókuszolajat, szójafehérjét, aromákat, kukoricakeményítőt, metil-cellulózt, sót, dextrózt, útifűmaghéjat, inulint és céklakivonatot tartalmaz – ez utóbbi felelős a hússzerű színért.

A Lidl húspogácsája szintén kettes kiszerelésben, 227 grammos adagban érkezik, színre kissé világosabb, legalábbis egészen addig, míg az ember enyhén oda nem égeti, de oda se neki, a húson is azt szokás ilyenkor mondani, hogy csak beindult a Maillard-reakció, az a kis értékes pörzsanyag pedig direkt jót tesz az íznek.

A Lidl vegán húspogácsája vizet, savanyított csiperkegombát, finomított kókuszzsírt, zöldborsó- és búzafehérjét, repceolajat, szójafehérjét, szójalisztet, fűszereket, metil-cellulózt, sót, aromákat, zöldborsó-keményítőt, élesztőkivonatot, bambuszrostot, céklalésürítményt, kálkum-szorbátot, nátrium-acetátokat és füstaromát tartalmaz.

OSZD MEG másokkal is!

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.