Magyar törzset fedeztek fel Kongóban? Mi a teljes igazság?

A genfi székhelyű Africa Research Institute (ARI) munkatársa, Varga Gábor szerint a Kongói Demokratikus Köztársaság területén olyan törzs él, amely rokonságban lehet a szudáni és egyiptomi magyarábokkal.

A magyarabok és magyarábok valószínűleg olyan magyar katonák és núbiai nők leszármazottjai lehetnek, akik Törökország egykori határvidékein szolgáltak az oszmán hadseregben.

A XVI. században telepíthették le a magyar tiszteket, tőlük származhatnak a mai magyarábok.

Ők manapság már arabul beszélnek, korábban talán inkább berberül szóltak egymáshoz. Ősatyjuk feltehetően Ibrahim vagy Haszan el-Magyar lehetett.

A magyarábokról szakadhatott le az a népcsoport, amelyet most Varga Gábor talált meg a Kongó Demokratikus Köztársaságban.

Legalábbis ez a feltételezése a genfi székhelyű Africa Research Institute kutatójának.

Az ARI megbízásából Afrikában kutató kulturális antropológus 2005 májusa óta vizsgálódik a Kongói Demokratikus Köztársaság északnyugati vidékein.

A véres polgárháború dúlta országban talált rá a viszonylagos elszigeteltségben lévő csoportra, amelynek a tagjai egy kis faluban, Halituban élnek.

Ez a falu körülbelül 100 kilométerre van egy Aba nevű várostól.

A falut erősen védik, de a lakók nem sűrűn mozdulnak ki onnan, az országban uralkodó kaotikus állapotok miatt.

Vargáék megvizsgálták a törzs nyelvét, kultúráját és szokásait. Kilenc hónapnyi kutatás után megállapították, hogy az 573, magát Madzsarinak nevező ember a madzsarábok “nagy családjából” elszakadt kis csoportnak hiszi magát.

A Kongóban talált madzsarikat tovább kellene vizsgálni az ARI kutatói szerint. Vargáék úgy vélik, a madzsarik sokat megőriztek a magyar kultúrából és a hagyományokból. Sőt, többet, mint szudáni és egyiptomi feltételezett rokonaik.

Magyar hangzású szavakat is használnak a kongóiak, és zenéjük is emlékeztet a magyar dallamokra, illetve azok témáira.

Sokan felvetették, hogy elég gyanús a történet, és túl “szép”, hogy igaz legyen.

Hosszas kutakodás után kiderült, hogy először az Index hozta le itt a cikket, de számos más portál átvette a felfedezésről való bejelentés idején.

Utólag aztán egy másik forrásból kiderült, hogy az egész feltehetően csak egy médiahekk, egy kacsa.

Ennek ellenére nem mindenki gondolja úgy, hogy ez valóban lehetetlen lenne, mármint hogy ősi magyar törzsek élnek ezeken a területeke, sőt!

Az afrikanisztikával foglalkozó kutatók szerint magyar orvosok és misszionáriusok hallottak a legendájukról.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.