Magához tért a tömegsírban a leszúrt Petőfi Sándor: ijesztő teória látott napvilágot szeretett kltőnkről

Orosz hadifogságba esett, majd végül egy tömegsírban lelte halálát? teóriák Petőfi Sándor utolsó éveiről, napjairól.

40 évvel Petőfi Sándor halála után, Morvai Ferenc – egyébként harminc éve épp ezen a napon – azzal állt nyilvánosság elé, hogy megtalálták Petőfi Sándor holttestét és sírját, mégpedig Dél-Szibériában, a Bajkál-tó melletti Barguzinban.

A nagyrédei vállalkozó időt és pénzt nem kímélve indított expedíciót, gyakorlatilag egy munkácsi újságíró cikke miatt.

A barguzini legenda szerint az 1848–49-es forradalom után a költő orosz hadifogságba került, ahol még további tizenkilenc évig élt, és 45 évesen, tüdőbetegen halt meg Szibériában.

A magyaorkvagyunk.com korábban már több ízben is írt a barguzinban talált maradványokról, melyekkel kapcsolatban rengeteg vita volt már mind magyarsági, mind tudományos szempontból.

Építkezéseken dolgozott és színházi előadásokat tartott a szegényeknek.

Vélt sírján cirill betűkkel a Petőfi név állt, de halálának dátumaként 1856-ot tüntették fel.

A költőnek – a legenda szerint – a kinti élete során gyereke is született. Állítólag oroszul beszélt, és csak a halálos ágyán, családja előtt szólalt meg magyarul.

Ezt persze a tudományos közösség máig nem ismeri el. Morvai állítása szerint DNS-minták alapján Petőfi három magyar leszármazottját is megtalálta. A költő szüleinek sírját is fel akarta tárni, de erre nem kapott engedélyt, végül 2015. július 17-én temetést rendeztek Petőfinek a Fiumei úti sírkertben.

A tudomány hivatalos álláspontja szerint Petőfi 1849. július 31-én, a segesvári csatában esett el, de inkább csak megfigyelője volt a harcnak, semmint aktív részese.

A történelmi források is sokféleképpen rögzítették Petőfi (valódi) halálát.

Mikor késő délután a helyzet rosszra fordult, Bem tábornok kizavarta a csatatérrôl. Egy katonaorvos lóhátról visszanézve még látta, ahogy a költô futva menekül. Franz Fiedler, Bem felderítőtisztje szerint két kozák lovas érte utol, Petőfi kardot rántott, de súlyos sebek érték a mellkasán, és három ujját is elvesztette.

Mások szerint mikor a magyar sereg visszavonulót fújt, Petőfi egy fa tövébe ült le írni, talán levelet imádott feleségének, Szendrei Júliának.

Egy erdélyi parasztember szintén látni vélte Petőfit az utolsó pillanataiban: szerinte megállt a Küküllő folyón átívelő hídon, ott pedig kozák katonák leszúrták és bedobták a vízbe.

Petőfi utolsó erejével még kimászott a folyóból, de eszméletét vesztette.

Állítólag egy tömegsírba dobták a testét, ahol magához tért. Hiába kérte, hogy ne temessék el, a katonák további holttesteket dobáltak rá, majd mésszel és földdel behintették.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.