Lebénult a világ gazdasága: az USA kormányzati leállása összeomlást okozhat, ha még tovább tart?

Sok piaci elemző már a legrosszabbtól tart…

Nem csak arról van itt szó, hogy vészjósló módon megjelent a piaci lassulás világszerte, ami egy globális pénzügyi válság fő előjele lehet.

Emellett a háttérfolyamatok is arra utalnak, hogy nagy vész van kialakulóban, melybe minden ország gazdasága beleremeghet.

Sőt a kisebb költségvetéssel rendelkező országok az államcsőd szélére juthatnak.

Már 31. napja tart az Egyesült Államokban a kormányzati leállás, ennek negatív hatásai pedig kezdenek begyűrűzni a gazdaságba.

A Commerzbank szakértői szerint a károk egyelőre mérsékeltek, azonban, ha nem sikerül a következő hetekben megegyezniük a politikusoknak, gyorsan nagyon rosszra fordulhat a helyzet.

2018. december 21-e éjféltől leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének működése, a kongresszusnak ugyanis nem sikerült megállapodnia a kormányzat működését biztosító költségvetésről.

Ez a kormányzati leállás messze az egyik leghosszabb ilyen leállás, aminek beláthatatlan gazdasági következményen lehet, de a geopolitikai hatásai is riasztóak.

A bank szakértői felhívják a figyelmet, hogy a történelem leghosszabb kormányzati leállásának káros hatásai már most elkezdtek látszódni.

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexét hozzák fel példaként: a széleskörben figyelt fogyasztói bizalmi indikátor értéke januári zuhanásával több mint kétéves mélypontra esett.

Sokak szerint ez egy oylan válság mozgatórugója lehet, mely át fog gyűrűzni Európába is-

Ha pedig így lesz, akkor fel kell készülni akár idehaza is a legrosszabb időszakra…

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.