Infravörös technológia tárhatja fel az egyiptomi múmiák eddig ismeretlen titkait

3000 éves szimbólumokat fedeztek fel a múmiák testén, mely egy elképesztő titok felfedéséhez vezethetett el.

A most felfedezett tetoválásokról még nem sikerült megmondani, mit ábrázolhatnak, de az már biztos, hogy az egyiptomiak háromezer évvel ezelőtt ugyanúgy vallási és dekorációs célokra is használták őket.

Egy 2017-es, ugyanezen kutatócsoport által elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy a mintákat mumifikálás előtt vitték fel a bőrre, és mindenképpen egy másik személy, vagyis

egy tetoválóművész segítségére volt szükség hozzájuk.

Az egyik korábban kielemzett múmia tetoválásai arra utaltak, hogy papnői szerepet tölthetett be a társadalomban, rajta nagyon sok és nagyon specifikus mintát találtak.

A vallásos és hagyományos tetoválások nagyjából ugyanolyan arányban jelennek meg a múmiákon, és nincsenek különösebben ismétlődő motívumok rajtuk.

Úgy tűnik, az ókori egyiptomiak nagyjából úgy tetováltattak, ahogy mi.

A bőrdíszítések nagy mennyisége miatt azonban azt el lehet mondani, hogy a Deir el-Medina kultúrának nagyon fontos volt a tetoválás, a kutatók számára az egyik leggazdagabb leletegyüttest jelentik az ókori egyiptomi tetoválásokról.

Deir el-Medina a thébai nekropolisz nyugati oldalának egyik völgyében található ókori település, az ókori sírépítő munkások falujának romjai a Királynék völgyétől délre.

A falut az Újbirodalom elején, I. Thotmesz (más forrás szerint I. Amenhotep) korában alapították a királysírokat építő és díszítő munkások, kézművesek és családjuk számára.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.