Így rabolják ki a bankok a magyar lakosságot: nálunk a legdrágább a bankszámla!

A keresetéhez képest a magyar fizet a legtöbbet a bankjának az Európai Unió polgárai közül.

Alsó hangon is 12 ezer forintot vesz el tőlünk egy évben kezelési költség címszóval a pénzintézet.

Ha csak minimálbért keres valaki, akkor is ezer forint felett fizet havonta a bankjának a folyószámlája kezeléséért.

Ez a Magyar Nemzeti Bank kimutatásából derült ki.

Eszerint a minimálbéresek havonta átlagosan 1039 forintot „hagynak ott” a banknak, azaz a fizetésük 1,13 százalékát.

Eközben a franciák csak a bérük 0,18 százalékát, átlagosan 622 forintot, és ez a szám nem változik átlagkereset esetén sem.

Nem úgy nálunk: bár az átlagkeresetből már csak annak 0,56 százalékát viszi el a pénzintézet, a nagyobb összeg miatt a számlakezelésért levont összeg már 1211 forint.

Egy évben tehát legalább 12 ezer forintjába kerül a magyarnak a folyószámla fenntartása, és ebben nincsenek benne a plusz- költségek, például a havi kettőnél több pénzfelvétel vagy a nagy összegű átutalás.

– Ahogy minden piac, úgy a bank is profitérdekelt. Ha valakinek például 100 ezer forint a jövedelme, és ez minden hónapban megérkezik a bankszámlájára, akkor akár nulla forintos bankszámlához is tud jutni.

Ám abban az esetben, ha valaki 15–20 éve ugyanannál a banknál van, valószínűleg 1400–1500 forintos havi számlaköltséggel fog szembesülni, ugyanis a bank is látja, hogy az ügyfele nem költségérzékeny – magyarázta a Borsnak Sándorfi Balázs, a bankmonitor.hu ügyvezetője.

Azt mondja: a magyarok nem fordítanak kellő figyelmet a dologra, csupán az ügyfelek öt százaléka vált rendszeresen bankot, hogy elkerülje a pluszki­adásokat.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.