Ez itt a vég? A pápa letérdelt és lábat csókolt a dél-szudáni vezetőknek…

Ferenc pápa tényleg a keresztényüldözés fakó lovasa…?

Egyre több bizarr, érhetetlen dolog zajlik Ferenc pápa körül, akit már most is sokan azzal vádolnak, hogy már rég nem az európai kereszténységet képviseli.

Sőt, egyes elméletek szerint nem kizárt az sem, hogy ő valójában egy szabadkőműves pápa, akit csak “oda tettek” a pozíciójába, hogy elvégezze a feladatát…

A feladat pedig az, hogy ideiglenes hidat képezzen különböző egymással összeférhetetlen kultúrák és ideológiák között.

Hogy Európát kevert fajú népességgé tegye.

Ferenc pápa csütörtökön arra bátorította Dél-Szudán ellenséges vezetőit, hogy fejezzék be az országukban dúló véres konfliktusokat, amelyek eddig több százezer emberéletet követeltek.

A katolikus egyházfő kétnapos találkozón vett részt Dél-Szudán köztársasági elnökéve, Salva Kiirrel, valamint Riek Machar egykori alelnökkel, felkelési vezérrel.

A találkozó végén Ferenc pápa azt kérte mindkét vezetőtől, hogy a nehézségek ellenére próbálják meg befejezni a harcokat, s a kölcsönös konfliktusukat egyszer és mindenkorra zárják le. Az alázat szimbolikus gesztusaként az egyházfő letérdelt a két szudáni vezető előtt és megcsókolta a lábukat.

„Őszintén bízom abban, hogy az ellenségeskedésük teljesen megszüntetik, a békét tiszteletben tartják, a politikai és az etnikai különbségeken túllépnek, s az összes polgár érdekében, akik az új államépítésben reménykednek, végre állandó béke áll be“

– mondta a pápa.

Kiir és Machar nyilvánosan nem reagáltak Ferenc pápa felszólítására.

A világ legfiatalabb államának számító, 2011 óta független Dél-Szudánban 2013 decemberében mérgesedett el a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Kiir és akkori helyettese, Machar között, aminek következtében polgárháború tört ki.

Habár a szembenálló felek 2015 augusztusában békemegállapodást írtak alá, az egyezmény nem vetett véget a harcoknak. A békeszerződéssel 2016 júliusában létrehívott egységkormány napok alatt összeomlott, és harcok törtek ki a fővárosban.

2018 júliusában megállapodott a hatalommegosztásról a dél-szudáni kormány az ellenzéki vezetőkkel, köztük a Salva Kiir államfő volt helyettesét, Riek Machart támogató lázadókkal az ugandai fővárosban, Kampalában.

Az egyezmény értelmében Kiir egyik alelnöke Riek Machar.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.