Elkezdődött a háború Közel-Keleten: Az USA elhagyta a szövetségeseket, elindult a török invázió!

A török hadsereg megkezdte a behatolást Észak-nyugat-Szíriába. A CNN, a Bloomberg és más hírügynökségek is megerősítették a hírt.

Elkezdődik koruk egyik legnagyobb offenzívája?

Sajtójelentések szerint Akar Hulusi védelmi miniszter azt mondta, hogy „jelen pillanatban folytatódik a katonák átcsoportosítása a határhoz és a felkészülés a hadműveletre”.

Fahrettin Altun, a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatója kedden a The Washington Post című amerikai lapban megjelent cikkében és Twitter-üzenetében is azt írta, hogy a török hadsereg a vele szövetséges szíriai lázadókkal együtt hamarosan bevonul Szíriába.

Törökország Észak-kelet-Szíriában, az Eufrátesz folyótól keletre akar végrehajtani hadműveletet a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd fegyveres koalíció ellen. A szervezet mintegy 480 kilométer hosszan tartja fennhatósága alatt a határ szíriai oldalát.

Az YPG alkotja a gerincét az SDF-nek, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt az Iszlám Állam elleni harcban.

Ankara szerint azonban az YPG biztonsági fenyegetést jelent, mert szerinte a Dél-kelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szíriai szövetségese.

Erdogan, török elnök több ízben is figyelmeztette Amerikát az elmúlt időszakban.

Nagymértékű elégedetlenségét fejezte ki az amerikaiakkal szemben.

Egyúttal bejelentette, hogy rendkívül rövid időn belül nagy erejű török sereget indít a térség “megtisztítására”.

Amerika azonban kvázi hátba szúrta a szövetségeseit, mivel megkezdték a kivonulást ebből a térségből, megnyitva az utat a török haderő előtt.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.