“Ebédszemét kihívás” Magyar kezdeményezés lehet az új őrület a közösségi médiában!

„Lényege, hogy ne csak az elkészült kaját fotózzuk, hanem a keletkezett szemetet is, és ne csak arra törekedjünk, hogy az étel finom és egészséges legyen, ami még fotón is jól mutat, hanem arra is, hogy minél kevesebb hulladékkal járjon”. Kezdődjék a kihívás!

„A kajás posztok egyszerre irritálók és inspirálók, tálalás kérdése. Büszkék az emberek a főztjükre, és bombázzák a vele a közösségi oldalakat. (…) A hulladékról viszont ritkábban esik szó a kajával kapcsolatban, mert az kényelmetlen téma.”

– írják a Qubit olvasói, akik új kezdeményezésükkel azért nem csak az ételkölteményeiket (vagy csak a szalonnás rántottájukat) rendszeresen posztolókat szólítanák meg.

A Szimplasziget blogot író kétgyermekes pár, Gabi és Kövi húsvétig hirdették meg ebédszemét kihívásukat, amelynek „lényege, hogy ne csak az elkészült kaját fotózzuk, hanem a keletkezett szemetet is, és ne csak arra törekedjünk, hogy az étel finom és egészséges legyen, ami még fotón is jól mutat, hanem arra is, hogy minél kevesebb hulladékkal járjon”.

A szabályok egyszerűek:

Főzz meg bármilyen ételt, amihez kedved van.

Szedd össze a főzés során felgyűlt hulladékokat, lehetőleg csoportosítva (papír, műanyag, komposztálható/bio, üveg, fém stb.) és helyezd el az elkészült étel körül. Törekedj arra, hogy a termelt hulladék mennyisége minél kevesebb legyen.

Fotózd le ezeket együtt.

Tedd ki Facebookra, Instagramra, meg az étkező asztalra, és tedd hozzá az #ebédszemétkihívás taget, hogy rá lehessen keresni.
Ha kedved tartja, írd le a hozzávalókat, azok költségét és a velük járó hulladékot, valamint az elkészítés módját!

Írd le nehézségeidet is, például azt, hogy mit találtál meg nehezen, mit cseréltél ki, hol vásároltál a pozitívabb eredmény érdekében.

Mutatják is, hogy néz ki ebben a tálalásban a „csóró vega lasagne”:

Mint Kövi és Gabi írják, náluk a háztartási hulladék legnagyobb része a konyhában, jellemzően az élelmiszerek csomagolásából keletkezik.

Szerintük nincs rendjén, hogy miközben egyre több szó esik a tudatos táplálkozásról, a természetes, vegy- és tartósítószermentes, fenntartható gazdaságból származó, vagy bio-élelmiszerekről, illetve különféle (például vegán, paleo, ketogén, mediterrán) étrendekről, a hulladékról jóval ritkábban esik szó.

Ezen szeretnének kezdeményezésükkel változtatni

Forrás: Qubit

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.