Betiltják a műanyag csomagolásokat a boltokban: óriási változás jön majd ez mindenkit érint

Az EU hamarosan kiadja a határozatot.

Jelentősen átalakulnak majd a boltok, szupermarketek polcai és a termékek, rájuk sem fogunk ismerni…

Virginijus Sinkevicius, az Európai Unió környezetért és az óceánokért felelős biztosa, a Die Welt német napilapnak nyilatkozott arról, hogy a Bizottság új csomagolási követelményeket támasztana a gyártókkal szemben és a műanyag csomagolások teljes betiltását tervezi.

Az interjúban az is szóba került, hogy a Bizottság ki szeretné terjeszteni a már érvényben lévő egyszer használatos műanyagokra vonatkozó szabályozást – azt azonban, hogy milyen irányba, még vizsgálják.

Sinkevicius szerint egy nagy lépés lenne, ha például sikerülne az újrahasznosított műanyagok használatának kötelező előírása vagy a műanyag csomagolás teljes betiltása.

A Bloomberg becslése szerint az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó új EU-rendelet hozzávetőlegesen 10 milliárd dolláros piacot fenyeget.

A tavaly elfogadott, egyszer használatos műanyagokról szóló irányelv 2021-től tiltja a műanyag termékek, például műanyag evőeszközök, szívószálak, fülpiszkálók és néhány polisztirol tárolóeszköz használatát.

A Bizottság azt is vizsgálja, hogyan lehetne az olyan termékek gyártóit, mint például a gumiabroncsok vagy a kozmetikumok kötelezni, hogy drasztikusan csökkentsék termékeik mikroműanyag-tartalmát.

Sinkevicius az interjúban azt ígérte, hogy év végére részletes listát ad majd ki az EU azokról a termékekről, amelyek mikroműanyagot tartalmaznak, vagy azt felhasználnak.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.