Bejelentés: óriási pénzt kaphat, aki vállalja a főállású anyaságot?

Nagyszabású tervet jelent be a kormány? Orbán Viktor nyilatkozata erre utal!

Orbán Viktor egy, az elmúlt héten tett nyilatkozata alapján sejthető, hogy a kormány egy teljesen új ötlettel áll majd elő a demográfiai hanyatlás megállítására, illetve visszafordítására.

Egyelőre csak találgatások vannak, de azok meglehetősen nagyívű terveket mutatnak be.

A hvg.hu kutatása szerint akár egy új családtámogatási eszköz bejelentése is megtörténhet a közeljövőben – ezt az elmúlt héten mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban:

„Nem lehetetlen egy nagy erejű, eddig ismeretlen, új elem bevezetése. Ezt meg fogjuk oldani” – fogalmazott akkor Orbán.

Azt, hogy mi lehet ez az újdonság, egyelőre nem tudja senki, de a nemzeti konzultáció kérdései alapján – amelyek között szerepelt a főállású anyaság kérdése is – nem elképzelhetetlen, hogy ilyesmiben gondolkodik a kormány.

A Magyar Idők egy januári cikkében Benda József társadalomkutató is a főállású anyaság témájával foglalkozik, elmondv, hogy akik vállalják a gyermeknevelést szülőként, azokat szerinte kiemelt támogatás illeti meg.

Benda József most a hvg-nek arról beszélt, hogy a hivatásos szülőség munkaviszony lenne, és három, avagy háromnál több gyermek után nyílna rá lehetőség.

Ők egy képzés után fizetést kapnának azért, hogy otthon maradjanak gyermeket nevelni.

A fizetésről Benda szerint részletes számítások vannak, a társadalomkutató úgy véli, havi átlagbért kellene fizetni az otthon maradó anyának vagy apának. Ez az összeg ma bruttó 355 ezer, nettó 236-244 ezer forint körüli összeg.

Ma gyermeknevelési támogatás van, ami három gyermek után mindössze 28 500 forint.

Benda József szerint a főállású szülőnek járó pénz, a bruttó átlagfizetés nem segély, hanem kvázi fizetés, feltételeket, kötelezettségeket kellene teljesíteni érte.

A szakértői anyagot átadták az Emberi Erőforrások Minisztériumának, de nem volt hivatalos visszajelzés.

Szóval egyelőre semmi sem biztos, csak az, hogy Orbán Viktor a családokkal kapcsolatos nemzeti konzultáció eredményének részleteivel és az eredményekből adódó döntésekkel február 10-én, szokásos évértékelőjén áll majd elő.

Forrás: Blikk

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.