Baj van: soha nem látott, veszélyes fertőzéseket terjeszthetnek a kullancsok!

A klímaváltozás és a melegedő éghajlat miatt hazánkban is megjelenhettek az akár halálos kórt terjesztő vérszívók. Állatok, kutyák és macskák és természetesen az EMBER élete is veszélyben lehet – állítják a szakemberek.

Ma már elkerülhetetlen a veszély, meg kell tanulnunk mégis védekezni ellene, különben komoly emberi tragédiákhoz vezethet, sőt, járványok kialakulásához is.

A kullancsok rengeteg helyen ott vannak, már a nagyvárosokban is képesek megtelepedni, és egyre veszélyesebb betegségeket terjeszthetnek.

Ezek egy része csak a házi kedvencekre veszélyes, de akadhat olyan is közöttük, ami az emberre is végzetes lehet.

Az egyik ilyen közismert, a Lyme-kór, melybe bele lehet halni, ha nem kezelik, nem veszik észre időben.

Azonban a szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy világszerte, és Európában is, köztük hazánkban is megjelenhettek olyan fertőző kullancsok, amik soha nem látott betegségeket hordhatnak magukban.

A margitszigeti vizsgálat során Magyarországon korábban még nem megfigyelt kullancsfajra is bukkantak a kutatók, amely a magas (akár 40 százalékos) halálozási arányú krími-kongói vérzéses láz vírusát hordozhatja.

Pánikra egyelőre nincs ok, 10 ezer kullancsból találtak egyet, amely terjesztheti a kórt.

Arra viszont fel kell készülni, hogy az egzotikus kullancsfajok és kórokozók akár egy belvárosi parkban is felbukkanhatnak.

A meleg éghajlatot kedvelő kullancsoknak eddig nem kedvezett hazánk éghajlata, ám a klímaváltozás miatt már nálunk is túlélhetnek.

Mindezek miatt fokozottan kell figyelni a kullancsok kedvenc, sűrű bozótos területein.

A szakemberek szerint legjobb megelőzni a csípést a test alapos átnézésével, megfelelő ruházattal, illetve prevencióra alkalmas kiegészítő védelemmel.

Elgondolkodtató, hogy mennyire megnőhet ez a veszély.

Ezentúl már az erdőben bóklászni sem lesz már ugyanolyan, vagy a rétre önfeledten kiülni…

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.