Amikor még Pripjaty a Szovjetunió virágzó paradicsoma volt… megrázó képek a múltból

Megdöbbentő, érdekes, megkopott múltbéli fotók, melyek felidézik, milyen is volt egykoron az atomkatasztrófa következtében szellemvárossá váló Pripjaty, és közössége.

Pripjaty városa ma egy szellemváros. Nem több, és nem is kevesebb. Romos épületek, kihalt, üresség marta utcák, és egy soha át nem adott vidámpark sajgó emlékeket keltő képe fogadja az erre látogató kíváncsi tekinteteket.

Azonban a városka nem volt mindig ilyen. Bár a csernobili katasztrófát követően a halál költözött be az utcákba, egykoron pezsgő közösségi élet, és boldog emberek sétáltak a mára kipusztult utcákon.

Álljon itt néhány nagyon érdekes, szívet melengető kép, mely emlékeztet minket arra, milyen is volt a város a tragédia előtt.

Ezen a legelső képen a Pripjaty vidámpark látható, mely 1986. május elsején nyitott volna a munka ünnepének tiszteletére.

Azonban az atomerőmű még azelőtt felrobbant, áprilisban, így teljesen ellehetetlenítette a parkot, és vezetőit.

Ennek ellenére 27-én még megnyitották pár órára a parkot, azonban a Szovjet erők hamarosan kitelepítettek, evakuáltak mindenkit a városból. A vidámpark azóta is ott áll, miközben elkezdte felemészteni a természet.

Pripjaty városának látképe. Itt még minden rendezettnek tűnt, és nyugodtan. Mintha egy idillikus városban járna az ember, ahol a legutolsó dolog, ami eszébe jutna, hogy egy atomkatasztrófa során gyilkos sugárzás törhet az életére.

Egy Pripjatyban élő családról készült fotó az utcán. A várost hatalmas fák, színes virágágyások tarkították, tették még szebbé.

Egy klasszikus autó halad egy a városka egyik főutcáján, miközben a háttérben hatalmas, behemót bérházak alakjai tűnnek fel, és egymás mögött sorakozva nyúlnak bele a messzeségbe.

Talán nem véletlen, hogy ez a szépre sikerült virágsor az úton pont vörös színű. A szovjetek kínosan ügyeltek arra, hogy a Szovjetunió színvilágát tükrözzék egyes városok.

Tipikus békeidőbeli látkép egy bérházak között álló családról. Vajon mi történt velük a katasztrófa után?

Egy idősebb hölgy tolja gyermekét egy babakocsiban. A városka megfelelő hely volt a családok számára, akik az elmondásaik alapján szerettek itt élni. Igazi közösségek alakultak ki a városban, melyek igazán összetartónak bizonyultak az évek során.

Ez pedig itt az erőmű maga. A hely, ahonnan a katasztrófa érkezett, mely tönkretette egy virágzó város életét.

A katasztrófát követően számtalan családot kerestek meg az újságok, és a sajtó, és mindegyikük szavaiból egyöntetűen azt lehetett érezni, hogy semmi sem lesz már olyan, mint azelőtt.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.