A sumer civilizáció az emberiség bölcsője: ezeket a dolgokat köszönhetjük nekik

A sumer civilizáció a valaha volt legbölcsebb és egyben legrégebbi civilizáció a Földön.

Kevesen tudják, de rengeteg mindent köszönhetünk nekik. Az elmúlt évezredek technolóigáját, a matematikai tudás alapjait, és a vízhálózattal kapcsolatos rendszereket, de még csillagászati tudást is.

Nem véletlen hiszik azt egyesek, hogy a sumerok még akár földönkívüliekkel is kapcsolatban állhattak, és onnan származhatott ősi tudásuk.

Összeszedtünk néhány dolgot a teljesség igénye nélkül, melyeket nekik köszönhetünk:

Matematika

Nem csak az írásban, a számolásban is élen jártak Mezopotámia lakói. Korábban léteztek már primitív módszerek – például csontokba vésett vonalak –, melyeket számolásra használtak más népek, a sumerek azonban létrehozták a világ legelső számrendszerét, mely a hatvanas egységet vette alapul.

Az egyes javakat ábrázoló szimbólumok mellett jelölni kellett azok mennyiségét is az agyagtáblákon, melyhez ki kellett találni egy megfelelő módszert. A sumer számtan letette a matematika megszületéséhez szükséges alapokat.

Vízelvezetés

A sumerek voltak a világ első csatornaépítői – rájöttek, miként vezethetik el a Tigris és az Eufrátesz vizét, hogy azzal öntözhessék termőföldjeiket.

Bonyolult öntözőcsatornákat építettek ki, nád, farönkök és sár felhasználásával pedig gátakat emeltek, melyekkel tetszőlegesen szabályozhatták a víz áramlását.

Téglagyártás

Mivel mind köveknek, mind faanyagnak híjával voltak, a sumereknek új építőanyagot kellett találniuk házaikhoz.

Ekkor jött a képbe a mindentudó agyag, melyet téglaformára gyúrtak és a napon szárítottak meg (később az égetés is divatba jött). Mások már használtak korábban agyagot házépítéshez, a téglákból összerakott épületek ötlete azonban a sumerek fejéből pattant ki.

Habár ezek a házak kevésbé voltak szilárdak, mint a kőépületek, jóval többet lehetett belőlük építeni, ami segítette a nagyobb városok kialakulását.

Szekér

Habár a kerék nem sumer találmány, az állatok által hajtott kocsi ötlete Mezopotámiából származik. Régészeti leletek bizonyítják, hogy a folyóköz népe már Kr. e. 3000 környékén kétkerekű szekeret használt, melyet egyszerre több hátas jószág húzott maga után

. Ezeket a kocsikat azonban nem utazásra, hanem főként ünnepségek és katonai akciók során használták, a talaj ugyanis túlságosan durva volt ahhoz, hogy biztonságosan közlekedhessenek rajtuk a népek.

Textilipar

A sumerek a ruhagyártásban is élen jártak. Habár korábban más ókori kultúrák is szőttek már gyapjúból ruhaszövetet, a mezopotámiaiak kezdtek el ipari méretekben foglalkozni a szövéssel.

A templomok belsejében hatalmas szövőgyárakat rendeztek be, melyekben több nemzetség is összefogott, hogy közösen, minél több emberrel dolgozhassanak. Ez a munkamódszer a modern gyáripar elődjének tekinthető.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.