A román fegyveres erők Székelyföldön gyakorlatoznak a hibrid háborúra – készül valami?

Nemzetközi felháborodás is lehet belőle, a magyar külügyminisztérium kiakadt. Ez már valaminek az előszele?

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az MTI-ben lehozott keddi közleményében elfogadhatatlannak tartja, hogy a héten pont Románia két magyar többségű megyéjében, a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében tart “nagyszabású” (mintegy 500 embert megmozgató) közös gyakorlatot.

Az RMDSZ államfőjelöltje szerint a “Concordia 19” elnevezésű hadgyakorlat helyszínválasztása azt sugallja, hogy a térség lakói nemzetbiztonsági kockázatot jelenthetnek. Marian Botea dandártábornok, a hadsereg vezérkari főnökségének hadműveleti vezetője ugyanis a Donyec-medencében és Dél-Oszétiában történtekkel példálózva támasztotta alá a székelyföldi művelet szükségességét.

Kelemen Hunor szerint ha valaki a hadsereg vezetőségéből a grúziai vagy az ukrajnai helyzetre asszociál Székelyföld esetében, az „vagy félreértett valamit, vagy manipulálni próbál“:

A hadseregnek természetesen gyakorlatoznia kell az ország területén. De szerintem elfogadhatatlan Botea tábornok magyarázata a székelyföldi helyszínválasztásra:

Donbaszról és Dél-Oszétiáról beszélt mint hasonló helyzetekről. Ott, kérem, igazi háborúk zajlottak, amiről nálunk szó sincs.

Botea egyébként a maszol.hu hétfői tudósítása szerint Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere azt mondta, a Concordia 19 hadgyakorlat helyszínének kiválasztása egyértelműen arra utal, hogy a székelyföldi tömbmagyarságot nemzetbiztonsági kockázatnak tartják Romániában.

Székelyföld puszta léte a román nemzetállam kudarca és láthatjuk, hogy hivatalosan is nemzetbiztonsági kockázatot jelentünk.

Szerintetek is nagy a baj?

Az egész talán valaminek az előszele lehet?

Egyre több olyan vélemény van, miszerint a magyar-román háború a jövőben biztosan meg fog történni, eddig is csak amiatt nem következett még be, mert a NATO tagjai vagyunk, és az Európai unió is gátolja a háborúk kialakulását.

Azonban ha bármelyik szövetség megbomlik, az beláthatatlan következményekkel járhatna a magyar-román viszonyban is.

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.