A devizahitel-csalás elhallgatott részletei: így játszották banki kézre a lakosság egy részének birtokában lévő ingatlanokat!

Erről minden magyar embernek tudnia kell! A bankok mind a mai napig nem számoltak el a nemzettől ellopott, elsikkasztott, bankárkézre játszott vagyonnal!

Leírhatatlan mértékű állami felelőtlenség kövezte ki az utat a társadalmi tragédiához, az érdemi megoldás pedig azóta is várat magára…

Ez nem vitás, és ebben még azok is egyetértenek akik alapvetően a devizahitelesek felelősségét is néha felvetik.

Mert azt el kell ismerni, hogy sokan voltak közülük, akik tényleg felelőtlenül túlvállalták magukat.

Azonban a túlnyomó többségük valójában áldozat: áldozata a kapzsi bankoknak, és a mögöttük álló oligarcha hálózatnak, akik játékszerként tekintettek a magyar lakosságra.

Gyakorlatilag egy hatalmas “társasjáték”, egy banki “gazdálkodj okosan” részesei voltuk, mialatt szétlopták a saját hazánkat és magyar családok tízezreit sodorták a tönk szélére…

Erről bezzeg a médiában ma is alig hallani, nem véletlenül, ugyanis rengeteg vezető, politikus de még a mindenkori hatalmi elit felelősségét is felvetné.

És felvetődne a kínos kérdés: hogy miért nincs még ma sem megoldva a devizahitelesek helyzete…?

Kinek, vagy minek áll érdekében emberek tízezreinek az adósságban tartása…?

Költői kérdés…

Olaszországban, Németországban és leginkább Ausztriában kezdett felfutni a devizahitelezés.

A bankok svájcifrank-hiteleket ajánlottak elsősorban az olyan, svájci határ mentén élő családoknak, ahol legalább az egyik kereső Svájcban is dolgozik.

Később aztán a tényleg sokkal kedvezőbb svájci kamatok egyre több háztartást csábítottak a devizahitelhez, még azután is, hogy a márka, a líra és a schilling helyett 1999-ben bevezették az eurót.

Az egész mögött egy aljas csle volt,a bankok mesterterve a lakosság eladósítására.

A banki intézetek egyértelműen és szándékosan olyan adósoknak is hiteleztek, akikről egyáltalán nem volt biztos, hogy fognak tudni megfelelően törleszteni, főleg ha elszalad az árfolyam.

Az EU legtöbb keleti tagállamában épp a legszegényebbek kezdtek el devizában eladósodni, és pont Magyarországon volt a legsúlyosabb a helyzet, ahol a forintot mesterségesen erős árfolyamon tartotta a jegybank, mert az inflációt csak nagyon magas alapkamattal és a forintárfolyam túlerősítésével tudta kordában tartani.

Az állami szervek tétlenül nézték, hogy a magyar lakosság devizában adósodik el, miközben tisztában voltak a forint felülértékeltségével, és tudták, hogy az árfolyam kiigazítása esetén a devizában eladósodó háztartások súlyos válságba kerülnek.

A magyar bankokat szintén nem érdekelték a kockázatok, fűnek-fának hiteleztek.

Magyarországon a bankok a kétezres években több ezer milliárd forint értékben helyeztek ki devizahiteleket, a csúcson, 2008-ban több mint 14 ezer milliárd forintnyi volt a teljes devizahitel-állomány.

A későbbi katasztrófát több mutató is előre jelezte, de a hitelfelvevőket csak az alacsony kamat, a bankokat a minél nagyobb nyereség, az államot pedig a növekedés érdekelte. Mindhárom oldal megkapta, amit akart, egészen addig, amíg hatalmas robajjal össze nem omlott az egész rendszer.

Ennek pedig magyar családok tízezrei itták meg a levét…

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.