10 éve ölték meg Marian Cozmát: azóta sincs igazság és nyugalom! Az elkövetőket elengedték!

Sztojka 2018 nyarán, „kifogástalan” magatartásának köszönhetően idő előtt szabadult, a bíróság úgy találta, hogy „az elítélt társadalomba való reintegrációja megfelelő”.

Tíz éve történt a magyar sport elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb tragédiája, amikor egy veszprémi szórakozóhely előtt a hajnali órákban szíven szúrták a Veszprém és a román válogatott kézilabdázóját, Marian Cozmát, két csapattársát pedig életveszélyesen megsebesítették. A tragédiához nagyjából csak Simon Tibor 2002-es agyonverése hasonlítható.
2009. február 8-án, szombatról vasárnapra virradó éjjel szúrták szíven a veszprémi Patrióta lokálban csapattársaival szórakozó kézilabdázót, a Veszprém és a román válogatott beállóját, a 26 éves Marian Cozmát. Cozmáék Iváncsik Gergő gyerekének születését és Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelték, amikor összetűzésbe kerültek egy többfős társasággal.

A szórakozóhelyen kitört verekedést a klub előtt folytatták, itt szúrták szíven Cozmát, és sebesítették meg a segítségére érkező Ivan Pešić horvát és Žarko Šešum szerb játékosokat. Pešićet vesén szúrták, emiatt egyik veséjét ki is kellett venni, Vilovski a vállán vitte el a kórházba. Šešumot fejbe rúgták, arccsonttörést szenvedett.

A rendőrség még aznap országos, majd az ügyészség nemzetközi körözést adott ki három feltételezett elkövető ellen – Raffael Sándort és Németh Győzőt még éjjel elfogták az osztrák rendőrök, a harmadik férfi, Sztojka Iván pedig február 12-én adta fel magát a hatóságoknak.

Februárban még két gyanúsítottat fogott el a rendőrség, végül a garázdaság ügyében három, a gyilkosság kapcsán hét ember ellen emeltek vádat.

A 26 évesen meghalt Cozmát 2006-ban igazolta le a Veszprém a Dinamo Bucurestitől. 11 évesen kezdett kézilabdázni, Magyarországra már román bajnokként és kupagyőztesként került. A Veszprémmel kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, 2008-ban KEK-et nyert a csapattal.

Cozmát egyébként korábban, 2005-ben is megkéselték egyszer, akkor egy bukaresti szórakozóhelyen támadtak rá nyolcan. A gerince mellett szúrták meg, a pályafutása is veszélyben volt, de sikerrel felépült. Halála előtt 60 válogatott meccsen 115 gólt szerzett.

Első fokon a három fő vádlott közül Raffael és Németh életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, Sztojkát 20 év fegyházzal sújtották. A negyed- és ötödrendű vádlottak – akik az emberölésben nem vettek részt 5, illetve 4 évet, a bűnpártolással vádolt Gergely Péterné 3 évet, Antalik pedig 2 év 8 hónap börtönt kapott.

A fellebbezés után másodfokú ítélet viszont óriási botrányt kavart, Raffael és Németh büntetéseit ugyanis 18 évre, Sztojka büntetését pedig 8 évre csökkentették.

Sztojka 2018 nyarán, „kifogástalan” magatartásának köszönhetően idő előtt szabadult, a bíróság úgy találta, hogy „az elítélt társadalomba való reintegrációja megfelelő”.

A 2009-es támadásban megsérült másik két játékos közül a kapus Ivan Pešić az elvesztett veséje ellenére is felépült, és folytatta pályafutását. 2009-ben Zágrábba igazolt, majd a Maribornál folytatta, ahonnan a Meskov Breszthez került, jelenleg is itt játszik.

A támadásban arccsonttörést szenvedő Žarko Šešum is visszatért a pályára, 2010-ig maradt a Veszprémnél, majd a sorban a Rhein-Neckar Löwen, a Frisch Auf Göppingen és a Kadetten Schaffhausen csapatokhoz igazolt. A 2012-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert a szerb válogatottal.

Forrás: Index

Facebook Hozzászólások
cms

KÖVESS MINKET A FACEBOOKON IS!

Kövess minket Facebookon!

Ezzel egyúttal támogatod oldalunkat is.